top of page
Keresés

Fürdőszobai szerelvények 101

Te is jártál már úgy, hogy a zuhanyzóban a kézi zuhany helyett magadra nyitottad az esőztetőt, pedig nem akartál épp hajat mosni? Akkor a posztom neked szól. Bár számítok rá, a szállodai fürdőkben gyakorlatilag mindig ez történik velem. Hiába elképesztő szép egy zuhanyzó, ha a használata során bosszankodunk. Mondom, mire figyelj, ha a fürdőszobai szerelvényekről van szó!1. Tervezz előre!

Tudom, ez nagyjából minden lakberendező nyitómondata. De ez tényleg így van: érdemes előre átgondolni, hogy milyen szanitereket, szerelvényeket szeretnél, mert akkor a gépész úgy alakítja majd ki a vizes kiállásokat. Másra van szükség, ha álló csaptelepet szeretnél a mosdó mellé, és másra, ha falsík alattit. Ezt akkor kell eldöntened, amikor még csak téglafalakat látsz.

2. Így válassz!

Csaptelepet, szanitert nem egy évre választunk. Míg egy megunt fotelt könnyű leváltani másikra, az olcsó, és könnyen elromló szerelvények cseréje bosszantó és drága is. Szóval inkább elsőre áldozz rá többet. Másik fontos szempont lehet, hogy egy helyiségbe egy stílusú szerelvények kerüljenek, ugyanaz a márka, ugyanaz a család.
3. Ha kicsi a helyed

A falsík alatti csapokat nem csak azért ajánlom, mert most nagyon menők. Csomó előnyük van emellett: például a falon kívüli egységek sokkal kisebb helyigényűek, mint a nem falsík alatti szerelvények, így ideális választás lesz pici zuhanyfülkébe. És a jó hír, hogy mivel kisebbek, takarítani is kisebb felületet kell.
4. Mit, hova?

A falsík alatti szerelvények másik előnye, hogy az elrendezést tekintve nagy szabadságot adnak, így azonnal megoldódik életed (legalábbis az én életem) problémája. Ha a kezelő közvetlenül a zuhany bejárata mellé kerül, szabadon állítgathatod a zuhanyt anélkül, hogy bárhonnan rád ömlene a víz. A másik tippem, hogy a szereléskor kérd meg a gépészt, hogy ne az esőztető legyen a csap megnyitásakor az alapértelmezett kifolyó, hanem a kézi zuhany. Ez nem életreszóló döntés, átállítható később is. Sok bosszúságtól kímélheted meg magad.5. És lefolyik majd a víz?

Az esőztetők lényegesen több vizet engednek át percenként, mint a kézi zuhanyok, ezért nem mindegy, hogy milyen a vízelvezetés a zuhanyzónkban. Bármelyiket is választod, mindenképp ellenőrizd, hogy milyen vízáteresztő képessége van a folyókának! És itt is érvényes az, hogy jól fontold meg, mit építesz be. A folyóka látható részét te választhatod ki, dönthetsz akár burkolható mellett is, így tényleg alig látszik majd.


bottom of page