top of page
Keresés

Minden, amit a kerti játszóházakról és játszóterekről megtudtam

És pár dolog a mi babaház projektünkről.
Lakberendezőként sok olyan ügyféllel találkozom, akik most vásároltak kertes házat, vagy fogtak bele egy építkezésbe, és mindezt azért, mert fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek legyen elég tere, és erre tökéletes egy kis kert. És amikor ott a kert, akkor felmerül, hogy a rohangáláson kívül mi fogja még lekötni a gyerekeket. Trambulin? Mászóka? Hinta? Csúszda? A szerencsésebbeknek medence? Azért is ismerem nagyon ezeket a gondolatokat, mert pont ezeken pörögtünk mi is az elmúlt években, amióta kertes házban élünk.


Én olyan kutató típus vagyok, ha foglalkoztat egy téma, akkor kiolvasom az internetet azzal kapcsolatban, mindenre lesz egy Pinterest-boardom, újra és újra megrajzolom amit elképzelek, beszélgetek olyanokkal, akik segíthetik a gondolkodást. Na ez lett az én kis “babaház projektemmel” is. (Mi a trambulint elvetettük, de abban is elmélyültem annyira, hogy van egy posztnyi gondolatom, szóval lehet, hogy ezt még majd egyszer megírom :D)


Azért nem volt olyan egyszerű a döntés, és zajlott nagyon-nagyon sok beszélgetés a témában nálunk mert csomó kérdésem, kétségem volt:

 • megéri ez a befektetés, kihasználja-e ezt egy gyerek?

 • nem vesz el túl nagy területet az amúgy nem szupernagy kertünkből?

 • és ha lenne, milyen lenne? készen vennénk, vagy csináltatnánk?

 • milyen funkciók kellenek nekünk?

 • hogyan lesz ez biztonságos és tartós?

Na ha neked is ezek a kérdéseid, akkor most olvass tovább :) Nem mondom el, mit válassz, hisz ezt neked kell eldöntened, de azt megtudhatod, mire kell odafigyelned a döntésed meghozatalakor.

1. A befektetés

Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie. Első ránézésre elég nagy a szórás árban, azonban ha jobban elmerülünk a műszaki tartalomban, akkor látszik, hogy nagyságrendileg ugyanott vagyunk, bármelyik gyártót választjuk. De bármelyikről is van szó, ez tényleg egy kisebb befektetés - legalábbis a mi gyerekünknek nincs ilyen árkategóriában másik játéka :D


Mi azt mérlegeltük, hogy mennyire kinti játszós a gyerekünk, és hogy szeretünk-e játszóterezni, vagy inkább otthon játszanánk. Amíg egy gyerekünk volt, végig arra hajlottunk, hogy nem lesz semmilyen építményünk. Ugyanakkor mi nem járunk játszótérre túl sokat, és persze mindeközben elkezdtük vásárolni a pici homokozót, az összecsukható csúszdát, kaptunk mászókát is, szóval a hely már nagyjából így is foglalt volt… Az a helyzet, hogy a mi gyerekünk imád kint lenni, hintázás közben énekelni, csúszdázni, szóval egyre inkább érett bennünk az elhatározás. Ráadásul lett még egy gyerekünk, így azzal magyaráztuk meg magunknak a dolgot, hogy biztosan jópár évig kitart majd a lelkesedés, ha elég jól választjuk meg a funkciókat.Az első, költségcsökkentés előtti terveim.2. A funkciók

Nagyjából ugyanazok az elemek ismétlődnek minden cégnél: hinta, csúszda, valamilyen mászóka, homokozó és egy torony rész, ami a legtöbb esetben nyitott. Attól függően, hogy melyik játszótér mennyi funkciót tartalmaz, változik az is, hogy mekkora a térigénye. Szóval most essen pár szó arról, hogy mivel kell számolnunk:

 • A hinták (ha kettő van egymás mellett) minimum 240 cm hosszú gerendán helyezkednek el, és előtte és mögötte 2 m-es sávot kell szabadon hagyni a biztonságos üzemhez.

 • A csúszdák vagy 120 cm-ről vagy 150 cm-ről indulnak, azaz ez az építmény padlójának magassága.

 • A homokozók legtöbbször az építmény alatt kapnak helyet - itt a magas szülőknek érdemes a 150 cm-esben gondolkodni. A gyerekeknek is lehet, hogy izgalmasabb egy magasabbról induló csúszda.

 • Mászókából is nagyon sokféle van: mászófal mászókövekkel, kötéllétra, rámpa, különböző lépcsők és létrák. Ezeket mind ki lehet választani a sajátunkhoz. Én itt szakértői segítséget kértem a négyéves gyerekemtől :)


Tipp: ha elég széles a hintaállvány, és jól helyezed el a bilincseket, amik tartják a hintákat, akkor fészekhintát is fel tudsz lógatni, ami már nem csak a gyereknek kényelmes.

3. A műszaki tartalom

Ez az a rész, ami nekem a legnagyobb fejtörést okozta. Végignéztem az összes gyártó összes termékét, telefonáltam, kérdezősködtem, árajánlatot kértem, és ezeket vettem észre:

 • Van olyan gyártó, akinél meg lehet venni az alapanyagot méretre vágás nélkül, de ha kiszállíttatod, akkor méretre kell vágatnod, ami az alapárhoz képest felár.

 • Van, ahol impregnált a faanyag, amit megkapsz, van, ahol ezt külön kérned kell. A festés mindenhol feláras, és van, ahol csak kívül festik le, belül nem (itt nyilván olyan kis házról van szó, ami zárt). Valami ezek közül biztos kell neked is, hogy tartós legyen.

 • A csavarok és egyéb járulékos dolgok nem feltétlenül a csomag részei, azaz ezek is plusz költséget jelentenek.

Mostanra simán az alapár duplájánál járhatsz, ha nem akarod te magad kezedbe venni a projektet.

 • Ha nem nyitott építményben gondolkozol, hanem inkább “babaházban”, ahogy én, fontos figyelni, hogy a lécezés milyen, mert nem feltétlenül minden gyártónál olyan, mint a lambéria, hogy egymásba “kapaszkodnak” a lécek. Azaz hiába van “zárt” kisházad, az valójában nem lesz zárt.

 • Érdemes odafigyelni az oszlopok vastagságára, itt +1-2 cm is nagyon sokat jelent terhelhetőségben.

 • A talajhoz rögzítés és trükkös. Van, aki erre nem fordít figyelmet, van aki ajánl hozzá talajcsavart, van, aki azt javasolja, betonalapba állítsd a gerendát. Nem nehéz belátni, hogy legfeljebb közepesen lesz tartós az a fa építmény, amit a talaj és a beton áztat, szóval ilyenbe nem érdemes belemenni. Helyette mindenképp fém oszloptalpra kell rögzíteni, így lesz igazán időtálló.

 • Összeszerelés után sok esetben a csavarok kiállnak. Így vagy olyan technikát kell alkalmazni, hogy minden síkban legyen, vagy érdemes műanyag takarókat venni a kiálló részekre.

 • Minden játék (konkrétan a csúszda, a hinta…) a legtöbb esetben nem tartozik az árba, azaz azt külön kell megvenned, és itt is nagyon sokféle minőséggel találkozhatunk.

Mi végül több okból az egyedi gyártás mellett döntöttünk. Egyrészt nekünk nagyon fontos volt a méret, hogy a kitalált funkciókal együtt tényleg csak akkora helyet vegyen el a kertből, ami feltétlenül szükséges. Szerettem volna, ha a kis Ikeás konyhánkat ki tudjuk tenni a kisházba, szóval tényleg igazi házikó legyen, ezért teljesen zárt építmény kellett. Emellett nekem nagyon fontos volt, hogy hogy néz ki, mert a nappaliból pont ezt látjuk, ezért inkább nem kockáztattunk, és szakértőre bíztuk a megvalósítást.


bottom of page